Rouwverwerking

De draad weer oppakken
U kunt zich van tevoren nauwelijks voorstellen hoe het leven eruit zal zien nadat u een dierbare hebt verloren. En toch, als het zover is moet u verder, er bestaat geen recept voor de beste manier om de dagelijkse dingen weer op te pakken. Dat doet ieder op zijn eigen manier, daar is geen goed of fout in. Hopelijk ontvangt u steun van de mensen om u heen. In de loop van de tijd neemt de aandacht van uw omgeving echter vaak af, men gaat weer over tot de orde van de dag.

Gevoelens en klachten
Degenen die net als u dichtbij de overledene stonden, ervaren ook hun verdriet en gemis. Mogelijk voelt u zich bezwaard hen ‘lastig te vallen’ met uw gevoelens en wilt u elkaar sparen. Het kan zijn dat u zich eenzaam voelt, moe bent, u zich moeilijk kunt concentreren of slecht slaapt. Een verlies verwerken kost veel energie. Die klachten zijn heel normaal en begrijpelijk. Het hoort erbij maar het is goed om te weten dat u met uw gedachten en klachten ergens terecht kunt en er iets aan kunt doen.

Hulp en ondersteuning
Soms is het gemakkelijker het hart te luchten bij iemand die iets verder van u afstaat en niet emotioneel betrokken is bij het verlies maar wel oprechte aandacht en begrip voor u heeft. Misschien heeft u het gevoel dat het u alleen niet lukt, dat is zeker geen schande of tekortkoming. Er zijn mensen die een luisterend oor kunnen bieden en u kunnen helpen, al dan niet beroepsmatig, uw huisarts kan u in de meeste gevallen de weg wijzen naar de juiste mensen. Ik kan u in contact brengen met mensen die veel ervaring hebben met het begeleiden van mensen in rouw. Aarzel niet hulp te vragen, vaak denkt u achteraf: “Had ik dat maar eerder gedaan!”.