Verzorgen en opbaren

Verzorgen
De laatste verzorging is een bijzonder moment. Met aandacht en respect wordt de overledene gewassen en gekleed. Als naasten krijgt u alle ruimte hierbij aanwezig te zijn of te helpen. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden, haren kammen, knoopjes dichtdoen etc.

Natuurlijk kan de laatste verzorging ook helemaal aan de uitvaartbegeleiding worden overgelaten.

Thuis opbaren
Een thuisopbaring wordt als intiem, bijzonder en mooi ervaren, ook wanneer dat slechts enkele dagen is. Op ieder gewenst moment kan, indien gewenst, alsnog gekozen worden voor opbaring in een uitvaartcentrum.

Het fijne van thuis opbaren, is dat u uw dierbare de laatste dagen nog dicht bij u hebt en u er zo vaak bij kunt zijn als u wilt, in de eigen vertrouwde omgeving omringd door eigen spulletjes of muziek. Zo kunt u geleidelijk aan naar het definitieve afscheidsmoment toegroeien. Door de natuurlijke achteruitgang van het lichaam, groeit het besef dat het stoffelijke losgelaten moet gaan worden.

Als het nodig blijkt dat de overledene overgebracht wordt naar een uitvaartcentrum, gebeurt dat altijd in nauw overleg met de nabestaanden en is er nog de mogelijkheid thuis afscheid te nemen. Ook in een uitvaartcentrum is het mogelijk dat u uw dierbare ten alle tijden kunt bezoeken.

Opbaren in een uitvaartcentrum
Als thuisopbaring niet gewenst of (niet meer) mogelijk is, kan de overledene overgebracht worden naar de koelruimte van een uitvaartcentrum. Ook in een uitvaartcentrum is het mogelijk dat u uw dierbare ten allen tijden kunt bezoeken.

Kist, mand, wade
Er is een brede keuze aan omhulsels voor de overledene. Kisten en manden van diverse materialen, gecertificeerd, duurzaam, ecologisch, groen, in Nederland geproduceerd of daarbuiten, naar het Fairtrade principe. Wikkeldoeken en specifieke wades kunnen, evenals een kist, van tevoren worden uitgekozen of op maat gemaakt. In doeken of een wade gewikkeld, mag men zowel worden begraven als gecremeerd. Het lichaam ligt dan op een draagbaar.  De relatie tussen de uitvaart, de gekozen materialen en het milieu wordt steeds belangrijker. Ik kan u daarover uitgebreid infomeren.

De overledene hoeft na het overlijden niet meteen in een kist of mand te worden gelegd. Dat moment wordt samen met de betrokkenen bepaald. Thuis opbaren op bed of opbaarbed wordt door velen als heel toegankelijk en huiselijk ervaren.